Günümüzde gözlük kullanımın yerine tercih edilen kontakt lensler insanlara doğal bakışlar sunan merceklerdir. Ancak kontakt lensin bilinçsizce kullanımı bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Yani kontakt lensleri kullanırken bazı detaylara dikkat edilmezse baş dönmesi, mide bulantısı, gözde yanma ve kaşıntı gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Yine uzun süre aynı lensi kullanmak ve gerekli hijyene dikkat edilmediğinde istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Kontakt Lens Korneayı İnceltir Mi?

Lens kullanıcıları tarafından merak edilen sorulardan bir tanesi de kontakt lens korneayı inceltir midir?  Evet uzun süre ve bilinçsizce kontakt lens kullanımı korneayı inceltir. Çünkü lensler kornea önüne yerleştirilen materyallerdir. Kullanım sırasında gözden çıkarılmaması, gözyaşının oluşturduğu bakteri ve mikroorganizmalardan arındırılmaması ya da süresi geçmiş kontakt lenslerin kullanılması lenslerin iyice sertleşmesine neden olur. Lens fiyatları hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sertleşen lensler görme kaybının yaşanmasına da neden olur. Aynı zamanda sertleşen lens göze batacağı için gözün bir takım enfeksiyonlarla baş başa bırakmasına neden olur. Lens ile gözün uyum sağlayabilmesi için en önemli nokta göz ile lens arasındaki oksijen geçirgenliği ve nem oranının korunmasıdır. Aksi takdir de rahat kullanım olamadığı gibi zamanla korneanın incelmesine neden olur. İncelen kornea göz kusurlarının daha ilerlemesine ve görüş netliğinin iyice yok olmasına neden olur. Bu yüzden kontakt lens kullanırken hijyene, kullanım süresine ve özelliğinde yok ise geceleri gözden çıkarılması sağlıklı gözler için önemli püf noktalardır.

Lensin Korneaya Zarar Vermemesi İçin Yapılması Gerekenler

Kontakt lens kullanımı sırasında sağlıklı gözlere sahip olabilmek adına yapılması gerekenler şunlardır.

  • Kontakt lens kullanımı sırasında hijyene ve dezenfektana önem verilmelidir.
  • Numaralı kontakt lens kullanımı için doktor muayenesi önemlidir.
  • Kontakt lensler kullanım süresi geçtiyse atılarak yenisi kullanılmalıdır.
  • Kontakt lenslerin kullanımları sırasında uyurken kullanabilme özelliği yoksa gece yatmadan önce lens gözlerden çıkarılmalı ve lens solüsyonunda bekletilerek dezenfektanı sağlanmalıdır.
  • Duş alırken ya da denize girerken kontakt lens çıkarılmalıdır. Aksi takdirde kontakt lensin ömrünün azalmasına neden olacağı göz ardı edilmemelidir.

Kontakt Lens Korneadan Kayar Mı?

Kontakt lensler ileri teknoloji ile üretilen materyallerdir. Bu üretim sırasında insan gözü baz alınarak geliştirilmiştir. Bu nedenle kontakt lensler kornea üzerinde duracak şekilde üretilmiştir. Lens kornea üzerine yerleştirilirken gözyaşı tabakasına yapışır ve göz kapaklarının uyguladığı basınçla gözde sabit bir şekilde durmasını sağlar. Gelişmekte olan çocuklarda kontakt lenslerin korneadan kayma sorunu ile karşılaşılabilir. Ancak yetişkinlerin kullanımında kontakt lensler gözde sabit bir şekilde kalabilir. Ender de olsa yetişkinlerde kontakt lensler korneadan kayıyorsa bunun sebebi lens değil başka bir sorun olabilir.

Kontakt Lensler Gözde Kaybolur Mu?

Kontakt lensler gözde kaybolur mu sorusu lens kullanıcıları tarafından merak edilen sorulardan bir tanesidir. Kontakt lensler gözünüzde kaybolmazlar. Kontakt lensler yaptığınız aktiviteler sırasında düşebilir ve kullanıcı tarafından fark edilemeyebilir. Çünkü kontakt lensler gözle uyum sağlayabilmesi ve gözünüzde bir cisim olduğunun fark edilmemesi sebebiyle kullanıcıya konforlu kullanım sunan materyallerdir. Kontakt lensler bazen göz kapaklarınızın altına kayabilir ya da katlanması sebebiyle yer değiştirebilir.

Bu gibi durumlarda göz kapaklarının hareketi ya da gözlerinizin sağa sola çevrilmesiyle ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yine göz damlaları ile gözünüzün arkasında saklanan lenslerin sağa sola ya da yukarı aşağıya göz hareketleri ile ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kontakt lensler kolay kolay gözden düşmez ya da bir yere kaybolmazlar. Çünkü üretim sırasında gözle en iyi uyumu sağlayacak şekilde tasarlanmışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir