Kontakt lens kullanımı dünyada hızla artmaktadır. Türkiye de de lens kullanımı artmasıyla birlikte, ilk defa lens kullanmak isteyen kişiler, lens nasıl kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaktalar. Kısacası lens kullanımı hakkında genel bilgilere göz atalım.
Konkakt lens kullanımında genel olarak dikkat edilmesi gerekenler
Sağlıklı bir şekilde kontakt lens kullanımı şu şekilde olmalıdır;
- Lens takılmadan önce lens suyunun kapağı açıldıktan sonra eller yıkanmalıdır. Çünkü lens kabı tozlu olabilir.
- Eller hav bırakmayan havlu ile kurulanmalıdır. Pamuklu havlular hav bıraktığı için tüyler araya girdiğinde göze batma ihtimali yüksektir.
- Kutusunda yer alan lensler lens cımbızı ile alınmalıdır. Normal cımbız hatta tırnaklar bile hassas olan lenslere zarar vererek çizebilir. Lens çizildiğinde ise göze batma gibi şikayetler yaşamak an meselesidir.
- Lensler, lens suyu ile birlikte dökülür.
- Orta parmak ya da işaret parmağıyla lensi koyu tarafı içe açık renk tarafı dışa gelecek şekilde alınır.
- Yeterince açılan göz kapaklarına parmak yardımıyla alınan lensler gözler kırpıştırılmadan yerleştirilmelidir.
- Göz içerisinde göz bebeğine dokunmak her zaman zor olacağı için gözün beyaz tarafına lensi yerleştirmek daha kolay ve pratiktir.
- Gözün boşluğuna yapışan lens, gözü birkaç kez kapatıp açtığınızda göz bebeğine sabitlenecektir.
Lens Nasıl Çıkarılır?
Lenste kıl, tüy varsa ya da lensi çıkarmak istediğinizde;
- Başparmağınızla lensin ucundan tutarak aşağı doğru çekilir.
- Avuç içine konulan lens üzerine lens solüsyonu sıkarak güzelce hafif hafif ovulmalıdır.
- Sonrasında lens kabına yerleştirebilirsiniz.
- Lens kabına çanak şeklinde yerleştirilen günlük lens lens suyu ile üzeri geçilecek şekilde doldurulmalıdır.
- Lensler gözde kuruduğunda göze yapışarak çıkarmakta zorluklara neden olabilir. Bu gibi durumlarda biraz lens suyu ya da suni gözyaşı kullanarak lensleri çıkarabilirsiniz. Buna rağmen yapışma durumu devam ediyorsa bir doktora görünmelisiniz.
Lens kullanımında lens solüsyonu dışında herhangi bir ek malzeme kullanımına gerek yoktur. Lens kapları iki farklı renkten oluşur. Bu durum sağ ve sol göz kullanımı anlamına gelmektedir. Her gün kabın içerisinde ki lens suyunu değiştirmekte fayda vardır. Lensi bir süre kullanmak ve herhangi bir sorunun yaşanıp yaşanmadığı gözlenmelidir. En az 3 hafta kullanımından sonra kontrole gidilmelidir. Göz doktoru kullanıcı şikayetlere bakar. Lensin uyumuna bakılır. Örneğin astigmat lens kullanımında sapma var mı yok mu gibi değerlere bakılır. İlk muayene ardından 2 ay sonra tekrar kontrole gidilmelidir. Lensiniz bittikçe kontrol şeklinde göz doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Uzun vadeli lens alımı yapabilir, 6 aylık yada 1 yıllık lens alımdan sonra lensler bittikçe doktorunuza gitmelisiniz. Lens muayenesi olmak göz sağlığınızı koruyacak hassas konular arasındadır.
Uzun Süre Lens Kullanımı Zararlı mı?
Lens kullanmak bilinç ve hassasiyet gerektirir. Lens bir protezdir. Göze temas eden kontakt lens kullanımı hijyen çok önemlidir. Her gün lens solüsyonu değiştirilerek günlük lens kullanımına özen gösterilmelidir. Çünkü uzun süre kullanımda lens üzerinde bir takım protein materyalleri birikerek, uzun sürede lense karşı alerji gelişimine neden olur. En sağlıklısı ve en hijyeni günlük lenslerdir. Akşam çıkartıp attığınız günlük lensleri ertesi sabah ise yeni bir lens açıp kullanabilirsiniz.
Göze lens uygulamasından önce mutlaka eller güzelce sabunlu su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Lens kullanımında dikkat edilmesi gerekilen bir diğer husus ise lensleri özelliklerine göre uygun olarak kullanmaktır. Örneğin aylık lens kullanımında açıldıktan sonra 30 gününü tamamlayan lensler daha uzun süre saklanmamalı ve kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanılan lensler alerjilere neden olabilmektedir. Lensler kesinlikle doktor reçetesi ile alınmalıdır. Sağlık mevzuatındaki düzenlemeler doktor reçetesi olmadan lens satın alımına izin vermez.