Ülkemizde hatta dünyada milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan lensler göz doktoru onayı ile satın alınmalıdır. İlk kez lens kullanmaya başlayacak olanlara lens kullanırken dikkat edilmesi gerekilenler hakkında birkaç bilgi paylaşacağız. Öncelikle hangi lens türlerini kullanmanız gerekeceği hakkında bilgi verelim. Yumuşak lensler hem yapısı hem de kullanım pratikliği bakımında kullanımı en kolay kontakt lens kategorisindedir. Bu yüzden uygun yumuşak lens seçimi ile lens kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kontakt Lenslerin Göze Yapışması

Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir. Kontakt Lenslerin Göze Yapışması durumu bu şekilde açıklamak doğru olacaktır.

Fakat bu durumunda dışında kontak lens kullanırken dikkat edilecekler listesinde lensin göze yapışması sorunu yer alır. Lenslerin göze yapışması yani hareketi durması probleminde lens ile kullanılan bir göz damlası kullanılabilir. Eğer göz damlası yok ise birkaç damla lens solüsyonu da lensin yeniden hareket etmesini sağlayacaktır. Lens solüsyonunu ya da göz damlamasını gözüne birkaç damla sıktıktan sonra göz kapaklarınızı hızlı hızlı kapatıp açabilirsiniz. Halen lensiniz gözünüze yapışarak göz doğal hareketlerini engelliyorsa göz hekiminize zaman geçmeden başvurmalısınız.

Lens Kullanırken Dikkatli Olun!

Lens kullanmaya başladıktan sonra gözde kuruma hissi oluşuyorsa yeterince su ile beslemediğiniz sonucuna ulaşabilirsiniz. Lenslerin su ihtiyacını ise lensler gözde değilken içerisine koyduğunuz lens solüsyonu karşılayacaktır. Kontakt lensler gözyaşı film tabakasında muhafaza edilir ve su azaldığında yanma, kuruma, batma hatta kontakt lenslerin göze yapışması durumu ile karşı karşıya kalmanız an meselesi olur. Gözde kuruma hissinin yaşanması ise girdiğiniz ortamların nem derecesine de bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; klimalı ortamlar ya da dijital cihazların yoğun bir şekilde kullanıldığı ortamlar kurumaya sebep olur. Gözdeki kuruma hissini gidermek için suni göz yaşı damlaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Lens Kullanımda Gözde Kaybolma Hissi

Lens kullanırken gözde kaybolduğu hissi yaşıyorsanız öncelikle lenslerinizin gözünüzde olup olmadığınız kontrol etmelisiniz. Lensler göz kapağı altına kayarak ya da ikiye katlanarak yer değiştirebilir. Böyle bir durumda gözlerinizi hareket ettirerek, göz kapaklarınızı kırparak lensleri görebileceğiniz konuma getirmelisiniz. Tüm bunlara rağmen lensleriniz halen görebileceğiniz konuma gelmiyorsa steril lens solüsyonu damlatarak yukarı-aşağı ve sağa-sola bakarak lensi hareket ettirmeye devam etmelisiniz. Gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirmekte lensi görebilmenizi sağlar.

Kontak lens kullanırken lenslerin gözün arkasına kaçma endişesi de sık sık yaşanmaktadır. Böyle bir durumun yaşanma ihtimali sıfırdır. Yani konjonktiva denilen ince ve dayanıklı bir zar göz kapaklarınızın iç kısmını korur. Ayrıca bu tabaka gözün üstüne dönerek göz beyaz kısmını örtmektedir. Kontakt lensler bu zarı asla geçemez, yalnıza katlanabilir ya da göz üstünde yer değiştirebilir.

KONTAKT LENSLERİN GÖZE YAPIŞMASI
KONTAKT LENSLERİN GÖZE YAPIŞMASI

Kontakt lenslerin göze yapışması durumu haricinde birde gözde yabancı cisim hissi de yaşanan sorunlar arasında ilk sıralardadır. Bu duruma sebep veren nedenlerin başında;

  • Lens yüzeyinde kirlenme
  • Toz parçaları
  • Lens yüzeyinde biriken depozitler
  • Lenslerin uzun süre kullanımı
  • Lens çıkarırken gözü yorma maddeleri yer almaktadır.

Hemen lensini çıkarıp temizleyerek kontak lenslerinizi kontrol etmelisiniz. Eğer lensleriniz de yırtılma, çizik tespit edildiyse lensi tekrar gözüne takmamalısınız.

Gözde kızarma gibi sorunlar ise lens temizliğine dikkat etmediğiniz anlamına gelmektedir.  Ya da depozit kalıntıları nedeniyle olabildiği gibi kuru ortamlar ve yoğun dikkat isteyen kitap okuma, bilgisayar, telefon gibi dijital cihazlar ve uzun süre aynı noktaya bakmayı gerektiren durumlarda kızarma yaşanabilir.

Bumaralı Kontakt Lens Ürünleri : https://lensoptikal.com/urun-kategori/numarali-lens/ 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir