Kontakt lens kullanmak için, gözlük muayenesinden farklı olarak lens muayenesi olunması gerekmektedir. Lens muayenesi sonrası gözlük reçetesinden farklı olarak bazı değerlerin reçetede belirtilmesi önem arz eder.
Lenslerin Çapı ve Temel Eğrisi
Lens çapı denilince akla ilk olarak Bc ve Dia değerleri gelir. Lens bc değeri İngilizce Base Curve kelimelerinin baş harfleridir. Bu iki kelimenin Türkçe karşılığına bakıldığında temel eğri anlamına geldiğini görebilirsiniz. Halk arasında lens çapı olarak adlandırılan Bc değeri kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Daha önce hiç lens kullanmadıysanız kontakt lens satın almadan önce Lens bc değerini öğrenmelisiniz. Yani lens Bc değeri 8,4 mm olarak belirlenen de bu değer 7-10 mm arasında da olabilir.
Kornea tabakasının yeterli oksijen alabilmesi ve batma olmaması, gözün sağlıklı olması Bc, Dia uyumu ile doğrudan ilgilidir. Göz doktoru kornea eğriliği iris çapı ölçerek göz çapınıza uyum sağlayacak kavisli lensi reçete eder.
Dia ve Bc Nedir?
Lens kullanmaya başlamadan önce bc ve dia değerlerini yani lens çapı değerlerini bilmeli, bc ve dia arasındaki farkı da kavrayabilmelisiniz. Dia sözcüğü kontakt lens çapı anlamına gelir. Bu değer ise lensin bir kenarı ve diğer kenarına olan uzaklığının ölçülmesiyle ortaya çıkan değerin mm’dir. İnsan gözünde yer alan renkli kısmına iris adı verilir. İris çapı ölçülen gözün sonrasında göz yaşı payı da eklenerek Dia değeri hesaplanmaktadır. İris çap değeri eğer 11.5 – 12 mm arası ortalama 14 – 14.5 mm arası çap kullanılmaktadır.
Lens bc değeri iç eğriliktir. Yani baz eğrisi de denilebilen bu lensin temel eğri olarak da bilinir. Gelelim lens radyus değerine… Lens radyus numarası lens çap faktörü ön planda tutularak hesaplanmaktadır. Göz sağlığına zarar vermeyen ve batma yaşanmadan, nefes alabilen lenslerin BC-DİA değer uyumundan başarıyla geçen lenslerdir.
Lens BC değeri oldukça önemli bir konudur. Her insan özellikle yeni lens kullanmaya başlayanlar göz keratometresi (radyus değeri) hesaplanarak lens seçiminde bulunmalıdır. Hekimler kornea eğriliğine karşı iris çapınızı ölçerek göz sağlığınızı tehlikeye atamayacak en uygun kavisli lensi reçete ederler.
Numaralı Lensler: Görme problemlerini gidermek için göze yerleştirilen protezler şeffaf olabileceği gibi renklide olabilir. Diğer lenslerde olduğu gibi uzman göz doktoru tarafından çeteye yazılarak temin edilmektedir.
Torik Lensler: Astigmatlı ve numaralı lenslere denilmektedir. Bu lenslerde lens çapı değeri yani BC değeri bulunmaktadır. Lensler gözünüzle uyumlu lens çapı numarasına göre tercih edilmeli.
Terapötik Lens: Bu lensler görme bozukluğunda kullanılmaz. Tedavi amaçlı kullanılarak göz sürtünmesinden rahatsızlık duyulmaması adına geliştirilmiştir. Kerato konjonktivit, keratit, kornea ödemi gibi oldukça önemli operasyonlarda kullanılması tavsiye edilir.
Renkli Lensler: Daha çok kozmetik sektöründe tercih edilse de numaralı gözlerde de sık sık kullanılan lenslerdir. Dünyaya farklı bir renkten bakmanızı sağlan bu lensler dış görünüşü anında değiştirerek tarz katacaktır. Doğal görünümlü lensler tercih edildiğinde sanki gözünüzde lens yokmuş gibi bir etki sunar.
Tüm doğal renge yakın renkli lensler için Lensoptikal sitesine göz atabilir ve güvenli şekilde alışverişinizi yapabilirsiniz.
Chromagen Lensler: Dünyada her 8 kişide bir rastlanan renk körlüğünde kullanılmaktadır. Renk körü (daltonizm) hastaları için özel olarak üretilmiştir. Görülemeyen renge göre göz doktoru reçetesiyle satın alınmaktadır.
Prostetik Lens: Doğuştan ya da herhangi bir kazayla gözünü kaybetmiş kişiler kullanılır. Bu lensler tek ya da iki gözünü kaybetmiş kişilerin kendi göz renkleri baz alınarak özel hazırlanır. Örneğin kişinin tek gözü zarar görmüşse o gözde kullanılarak iki gözünde görüntüsü eşitlenir.